Speelboom

Speelboom

De Speelboom is een winkel met heus scansysteem waar leerlingen spelmateriaal kunnen uitlenen om zich op een fijne manier bezig te houden tijdens de middagpauze. De eerste ideeën omtrent de Speelboom zijn vorig schooljaar ontstaan in de hoofden van de leden van het pedagogisch team en zijn dit schooljaar verder uitgewerkt. Men is beginnen brainstormen omtrent onze speelplaats om het pesten en ruzie maken op de speelplaats zo veel als mogelijk te vermijden. Uit literatuur blijkt dat een speelplaats best een uitnodigende en uitdagende plaats is waar leerlingen zichzelf en anderen niet gaan vervelen. We zijn dan ook erg blij dat na de kerstvakantie de Speelboom in gebruik zal genomen worden.

In de Speelboom kunnen kinderen kiezen uit een breed scala aan educatief en vermakelijk speelgoed. Van go-carts tot springtouwen en bouwmaterialen: er is voor elk wat wils.

Dit initiatief bevordert niet alleen het delen en samenspel op de speelplaats maar het draagt ook bij aan de verantwoordelijkheidszin van onze leerlingen. De Speelboom zal namelijk door leerlingen uitgebaat worden. De ICT-coördinator heeft hiervoor een uniek programma geschreven dat het uitlenen en terugbrengen van de spelmaterialen automatiseert. Het programma is zo kindvriendelijk opgesteld dat het zelfstandig door leerlingen kan gebruikt worden.

Doordat materialen op naam van een kind uitgeleend worden, spreken we ook ieders verantwoordelijkheidszin aan om er op de juiste manier mee om te gaan en het spelmateriaal op het einde van de pauze ook terug te brengen naar de Speelboom.

We danken uitdrukkelijk de Ouderraad van de Boomgaard voor hun financiële bijdrage voor de aankoop van de spelmaterialen. De spaghettidag van november heeft dankzij de steun van velen een mooi bedrag opgeleverd voor de Speelboom. Op deze manier geven we leerlingen de kans om te experimenteren, leren en plezier te hebben met een gevarieerde selectie aan speelgoed.